luni, 18 februarie 2013

Lucruri banale din care poti sa iti pierzi viata

1) Iti lasi bricheta vara in masina?

Te sfatuiesc ca de acum inainte sa eviti acest lucru: bricheta poate sa explodeze, cauzand incendiu la bord sau chiar explozia masinii. Ce-i drept, statistic vorbind (si, evident, tinand cont de elementul „temperatura”) este mult mai probabil ca incidentul sa se petreaca atunci cand tu nu esti in masina...
Riscul este prezent si in cazul diluantilor sau al unor spray-uri lasate in masina.

2) Bei cafea dupa o noapte alba (sau cu putine ore de somn)?

Somnul insuficient cauzeaza dezechilibre hormonale care au ca efect direct marirea ritmului cardiac si a tensiunii arteriale. Cafeaua sau alte energizante cresc si mai mult tensiunea arteriala. Rezultatul ar putea fi (in special, dar nu neaparat daca ai probleme cardiovasculare) un infarct sau un accident vascular grav.

Viata si sanatatea ta sunt pe primul loc: dupa o noapte de nesomn nu iti forta organismul! De asemenea, evita sa faci exercitii fizice intense dupa o noapte nedormita.

3) Deschizi conserva, doza de suc sau de bere fara ca inainte sa ii speli bine capacul?

Acest lucru a costat-o deja viata pe o femeie si se crede ca a dus la imbolnavirea grava a multor altor persoane. Suprafetele cutiilor de conserve, sucuri, bauturi etc. pot fi contaminate cu substante care contin agenti patogeni periculosi, acestia cauzand boli infectioase grave, cu potential letal.

4) Atunci cand zbori cu avionul nu bei apa si ramai „cuminte” la locul tau pe toata durata zborului, chiar daca acesta tine minimum 2-2,5 ore?

Tromboza (obturarea unui vas de sange cauzata de un cheag) iti poate aduce un sfarsit „stupid”. Riscul este si mai ridicat daca fumezi. Daca, in afara de fumat, folosesti anticonceptionale, atunci cu atat mai mult trebuie sa ai grija sa-ti misti picioarele des, sa te ridici din cand in cand si sa te hidratezi bine! Atentie: consumul de alcool creste riscul, deoarece alcoolul deshidrateaza!

Valabil si in cazul calatoriilor cu masina (popasurile la fiecare 90 de minute sau mai putin sunt foarte indicate, inclusiv din acest motiv), si chiar in cel al lucrului la birou!

5) Faci dus fierbinte dupa sport?

Hipertermia si/sau dilatarea vaselor de sange ar putea sa treaca de „punctul critic”, mai ales daca ai facut un antrenament solicitant.

Dupa ce termini antrenamentul, lasa-ti respiratia sa revina la normal, bea apoi (daca simti nevoia) putina apa la temperatura camerei sau ceva mai rece (dar nu direct de la frigider) si fa un dus cu apa calduta (aproape rece daca efortul a fost intens).

6) Ai baut (ceva mai mult), sau „doar” ai mancat ceva care ti-a cazut greu si esti intr-o stare avansata de oboseala. Te culci?

Nu! Daca te culci (si nu esti supravegheat/a), te poti ineca. Tractul tau digestiv isi exprima „nemultumirea” si elimini (pe gura, dar si in caile respiratorii) continutul ingerat. Riscul este, intr-adevar, ridicat si daca nu ai baut, dar ai mancat mult/ai consumat alimente „grele” pe un fond de oboseala accentuata: o astfel de stare de surmenare poate impiedica trezirea in timp util.

7) Bei apa (sau mananci) in timp ce conduci masina?

O singura groapa mai „serioasa” iti poate cauza inecul. Acesta, in conditii normale, probabil ca nu ar fi periculos, insa cand esti la volan si te ineci sansele unui final fericit scad considerabil.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Blogger Tips And Tricks|Latest Tips For Bloggers Free Backlinks
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...