duminică, 3 februarie 2013

Dureri de spate neplacute?

În ultima perioadă te-a cam durut spatele, dar nu ai dat nicio atenţie? O atitudine total greşită, pentru că durerile de spate netratate pot duce la boli mult mai grave decât te poţi aştepta!
Multe persoane se plâng de neplăcutele dureri de spate, însă puţine sunt cele care se şi tratează împotriva acestora. Indiferent din ce categorie faci parte, este bine să ştii cum să te protejezi.
Durerea de spate apare de obicei în urma unei întinderi musculare sau a unei leziuni la nivelul spatelui. În general, cea mai afectată este regiunea inferioară a spatelui, deşi durerea poate apărea la orice nivel al coloanei vertebrale.

Cele mai frecvente afecţiuni ale spatelui care îţi pot declanşa durerile

1. Osteoporoza este o boală frecvent întâlnită la femei. Acestea prezintă  un risc de îmbolnăvire de patru ori mai mare decât bărbaţii. Ea se caracterizează prin scăderea progresivă a densităţii şi rezistenţei osului. În cazuri avansate, datorită fragilităţii osoase, se pot produce cu uşurinţă fracturi vertebrale şi de şold.
2. Spondiloza sau spondilartroza este o boală localizată la nivelul coloanei vertebrale. Aceasta poate determina dureri la nivelul zonei afectate şi limitarea mobilităţii coloanei vertebrale.
3. Spondilita anchilozantă este o boală inflamatorie cronică şi afectează predominant coloana vertebrală, debutând frecvent la nivelul articulaţiei şoldului.
4. Deformările coloanei vertebrale sunt cele care creează o presiune crescută asupra vertebrelor şi asupra muşchilor, tendoanelor şi ligamentelor adiacente. Dintre acestea, fac parte scolioza (curbarea coloanei într-o parte, de exemplu, la copiii care nu au o poziţie corectă în timpul scrisului; aceştia pot rămâne cu o deformare mai uşoară sau mai pronunţată a coloanei dacă nu sunt corijaţi), cifoza (cocoaşa) şi lordoza (coloana lombară este curbată anormal spre înainte, având forma unui arc).
5. Hernia de disc apare atunci când discul intervertebral e supus, o dată cu înaintarea în vârstă, unui proces de degenerare ce-i scade rezistenţa, se slăbeşte şi comprimă nervii din vecinătatea coloanei vertebrale. Cel mai frecvent, hernia de disc apare la nivelul coloanei lombare, declanşând lombosciatica, o durere lombară care apare brusc, însoţită de limitarea mişcării.

Cum să te tratezi

► Dintre medicamentele eliberate fără reţetă poţi încerca analgezicele (ibuprofen), antiinflamatoarele nesteroidiene (diclofenac), relaxantele musculare. Citeşte cu atenţie prospectul înainte de a le folosi, mai ales contraindicaţiile, şi nu depăşi doza recomandată. În cazul în care durerile provin în urma unei sarcini, atunci va trebui să apelezi la un medic să-ţi spună cum să te tratezi, deoarece multe medicamente sunt interzise în perioada de graviditate.
► Fă exerciţii fizice în mod regulat. Încălzirea este obligatorie înaintea începerii gimnasticii. Întărirea muşchilor spatelui şi abdomenului va scădea presiunea exercitată asupra discurilor intervertebrale. Atunci când mergi la control întreabă-ţi doctorul ce tip de excerciţii îţi recomandă.
► Odihneşte-te timp de 2-3 zile. Dacă durerea persistă, întinde-te în pat, pe o suprafaţă plată şi fermă, dacă ai posibilitatea.
► Nu sta în aceeaşi poziţie mai mult timp. Dacă trebuie să stai la birou sau să conduci timp îndelungat, ia-ţi din 2 în 2 ore câte o pauză pentru a te dezmorţi şi fă câteva mişcări de întindere.
► Prezintă-te la medic în cazul în care durerea persistă. Acesta îţi poate face injecţii cu corticosteroizi. Iar dacă durerea nu cedează la nimic, s-ar putea să fie nevoie chiar de o intervenţie chirurgicală, în funcţie de cauza care a declanşat durerea. Medicul este cel care hotărăşte tratamentul şi conduita cea mai bună de urmat în cazul tău.

Cauza durerilor de spate

Durerile de spate pot fi declanşate şi de:
► poziţia incorectă a spatelui din timpul zilei (modul în care stai pe scaun la birou, atunci când conduci sau atunci când stai la televizor pe canapea, fotoliu, sau atunci când dormi)
► obezitatea îţi poate provoca dureri din cauza greutăţii în exces care suprasolicită coloana vertebrală
► sarcina este un alt factor care determină durerile de spate la femei, din cauza modificării centrului de greutate al corpului
► viaţa sedentară produce şi ea la rândul ei, prin lipsa de mişcare, dureri de spate.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Blogger Tips And Tricks|Latest Tips For Bloggers Free Backlinks
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...