O băutură alcoolică băută înainte de culcare ne poate ajuta să adormim mai repede, însă are efecte negative asupra somnului, afirmă cercetătorii în urma studierii dovezilor.
Deşi o băutură alcoolică reduce timpul necesar pentru a adormi şi ne introduce rapid într-o stare profundă de somn, aceasta ne răpeşte totodată una dintre cele mai satisfăcătoare etape ale somnului, cea în care au loc visele.
De asemenea, dacă folosim această „metodă” de a adormi prea des, riscăm să suferim de insomnie. Deşi acest obicei este destul de răspândit.
Pe termen scurt, un pahar sau două nu sunt periculoase, însă dacă veţi continua să beţi înainte de somn poate duce la probleme semnificative. Dacă vreţi neapărat să beţi, cel mai bine este să o faceţi cu 90-120 de minute înainte de a vă culca, pentru a avea suficient timp ca efectul alcoolului să se diminueze.
Pe măsură ce creştem doza, alcoolul ne suprimă respiraţia. Poate să transforme astfel oamenii care nu sforăie în sforăitori, iar pe sforăitori îi poate transforma în oameni cu apnee de somn – caz în care respiraţia este întrerurptă .
Mai întâi, accelerează procesul de adormire. Apoi, ne trimite într-o fază adâncă a somnului. Aceste două schimbări, ce sunt identice schimbărilor observate în rândul persoanelor care iau medicamente anti-depresie, ar putea părea atrăgătoare, explicând de ce beau alcool unele persoane care suferă de insomnie.
A treia schimbare, însă, este mult mai puţin plăcută: alcoolul duce la fragmentarea tiparelor de somn în cea de-a doua parte a nopţii.
De asemenea, alcoolul reduce timpul petrecut în faza de somn REM (rapid eye movement) - etapa somnului în care au loc, de regulă, visele. De aceea, somnul nu este la fel de odihnitor
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu